mSchools Awards 2025

I nosaltres, què podem fer per evitar-ho?

Autor: Olga Armengol Pastallé, Alícia Busqueta Delamor, Maria Salas Piñol

Contacte: olga.armengol@stnicolau.com

Nom escola: Sant Nicolau

Codi Centre: 08024169

Adreça de l'escola: Jardí, 72-80 - Sabadell

Pàgina web: https://santnicolau.com/

Share
Eix Principal
Ciutadania i consciència global
Recurs Digital Principal
Scratch
Eix secundari
Benestar emocional i social Ciutadania democràtica i consciència global
Curs i etapa educativa
5è de Primària
Número de sessions
10
Àrea / matèria / àmbit
Àrea coneixement del medi social i natural, àrea d'educació en valors, àmbit lingüístic, àmbit digital
Número d’alumnat
50 (6)
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP) Design Thinking Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu

Breu descripció

L'alumnat ha seguit un procés actiu basat en el Design Thinking: primer, van empatitzar amb diverses problemàtiques socials i ambientals; després, en petits grups, van seleccionar una problemàtica concreta, van investigar-la i en van definir els punts clau. A continuació, van dissenyar una narrativa digital que la comuniqués de manera efectiva i participativa, desenvolupant-la amb Scratch, integrant elements interactius i de joc. El producte final és un relat interactiu que ajuda a informar i convida a la reflexió i a l'acció. De tots els projectes, només dos s'han presentat al concurs per la seva qualitat excepcional. Els altres, també són reconeguts dins del treball d'aula però no participen. El projecte dona resposta a l’eix de Ciutadania i consciència global, promovent la sensibilització sobre reptes socials i ambientals a través de la creativitat digital i la participació activa.

Singularitat i innovació

La proposta destaca per empoderar l'alumnat no només com a creadors sinó també com a agents de sensibilització social. Apliquem el Design Thinking no per dissenyar un producte físic, sinó una narrativa digital interactiva que combina recerca, storytelling i utilització d'Scratch. El valor afegit rau en el fet que els alumnes es converteixen en comunicadors actius, desenvolupant relats que impliquen emocionalment i críticament els receptors. A través d'Scratch, creen entorns participatius que faciliten la reflexió i l'acció social, integrant competències digitals, cíviques i comunicatives d'una manera innovadora i transformadora.

Més detalls

Impacte de la solución propasada

El projecte té un impacte directe en l'alumnat, fomentant el pensament crític, la consciència social i la competència digital a través d’un procés de creació que els és significatiu per ells. Impulsa la seva capacitat d'analitzar problemes reals i de comunicar-los de manera eficaç a la comunitat educativa. A més, els relats interactius desenvolupats es presentaran a l'escola, generant un espai de sensibilització col·lectiva i de debat sobre reptes socials i ambientals. D’aquesta manera, l’impacte s’estén més enllà de l’aula, promovent actituds actives i responsables tant en el centre com en l’entorn proper.

Breu descripció de la proposta educativa

A l'aula, l'alumnat ha seguit un procés actiu de Design Thinking per identificar una problemàtica social o ambiental, investigar-la, definir-la i comunicar-la a través d'una narrativa digital creada amb Scratch. Hem aplicat metodologies actives com l'aprenentatge cooperatiu i la gamificació. La innovació rau en convertir els alumnes en creadors de relats interactius que sensibilitzen i impliquen l'usuari. L'organització de l’aula ha potenciat la col·laboració i la creativitat. Dos són els projectes que han aconseguit un resultat òptim per mostrar-se. Aquests, ja s’han començat a difondre entre diferents grups d’alumnes del centre, fomentant la conscienciació col·lectiva. L'impacte s'ha d'acabar estenent a tota la comunitat educativa.

Altres observacions

El projecte ha permès treballar de manera transversal diverses competències claus i ha reforçat la motivació de l’alumnat pel compromís social i ambiental. El treball es construeix a partir de bastides de coneixement sobre els temes socials i ambientals treballats a classe i sobre el funcionament de Scratch. Gràcies a l'experiència acumulada amb el programa, l'alumnat és capaç d’utilitzar blocs avançats i desenvolupar projectes interactius amb un alt grau de complexitat tècnica i creativa.